Yorum Yok TAYFUN EREN BAĞCI 20 Ağustos 2014 Çarşamba
  otomobil dünyası bir hayli gelişmiş durumdadır. Otomobil firmaları her yıl kendilerini çağa ve rekabete ayak uydurmak zorunda hissettiklerinden sürekli model geliştirmekte veya eski modellerin yenisini oluşturmaktadırlar.
Eskiye göre

Araçlar eskiye göre daha pahalılaşmış durumdadır. Sebebi ise bir çoktur. Özel tüketim fiyatlarına gelen zamlar, faizlerin artması ve kredi politikalarının devletin eliyle değiştirilmesi gibi olumsuz etkiler özellikle sıfır araç satışları üzerinde görülmüştür. Bu itibarla sıfır araçlar günümüzde biraz rağbetten düşmüş, daha çok ikinci eller göz doldurmaktadır. Bunun da yan etkileri, satıcı firmaların yani ikinci el satanların, ikinci ele rağbet olduğunu hissetmeleri ile fiyatları biraz yukarı çekmeleri paralellik izlemiştir.
Özel tüketim vergileri %37 den %45 e çıkması ile normal bir aracın maliyeti % 8' lik bir artışla yukarı çekilmiştir. Örneğin: 50 binlik bir aracın %37 olan özel tüketim vergisine tekabül eden rakam 11.443 tl iken, %45 olan özel tüketim vergisine tekabül eden rakamı ise 13.150 tl olmaktadır. Böyle bir durumda 1.706 tl lik bir fark oluşmaktadır.
Faizler artmıştır. Faizler bankaların verdikleri kredilerin faiz oranlarında ki yükseliş sayesinde alıcıların kredilere yönlenme hareketleri kısıtlanmıştır.

Kredi zamanlaması önceleri uzatılabilmekte idi. Yani 60 aya kadar çıkabilen kredi süreleri, şimdilerde 36 aya kadar çekilmiştir. Bu durum da sıfır araçları olumsuz etkilemiştir.

Bu yazımızda otomobil dünyasında ki gelişmeler ve zaman olarak sıfır araçların kullanım ve alımı için uygulanan olanakların müşteri için olumsuz etkilerle dolması nedeniyle ikinci el araçlara doğru yönelmeden bahsedilmeye çalışılmıştır. Devletin bu durumu biraz daha iyileştirmesi için önlemler alması kanımca yerinde olacaktır.

Yorumlar ;


Yorum Yap ;